Dobit bankarskog sektora Srbije smanjena

Bez autora
Sep 23 2012

Bankarski sektor u Srbiji poslovao je sa zadovoljavajućom likvidnošću i adekvatnošću kapitala, uz nižu profitabilnost zbog otpisa nenaplativih potraživanja pojedinih banaka, pokazuju podaci iz Izveštaja za drugo polugodište 2012. godine, koji je objavila Narodna banka Srbije (NBS). Izveštaj je sačinjen na osnovu podataka koje su banke dostavile Sektoru za kontrolu poslovanja banaka, a prema tim podacima, osnovne izazove i dalje predstavljaju visok stepen evroizacije, odnosno izloženost kreditno-deviznom riziku, kao i visoko učešće problematičnih kredita sa aspekta naplativosti. Međutim, zahvaljujući konzervativnoj supervizorskoj regulativi i praksi, problematični krediti su u potpunosti pokriveni regulatornim rezervisanjima. Ukupan dobitak bankarskog sektora Srbije, pre oporezivanja, u prvoj polovini ove godine bio je 10 milijardi dinara, što je za 43,7 posto manje nego u istom periodu 2011. godine.

Dobit bankarskog sektora Srbije smanjenaBankarski sektor u Srbiji poslovao je sa zadovoljavajućom likvidnošću i adekvatnošću kapitala, uz nižu profitabilnost zbog otpisa nenaplativih potraživanja pojedinih banaka, pokazuju podaci iz Izveštaja za drugo polugodište 2012. godine, koji je objavila Narodna banka Srbije (NBS).

Izveštaj je sačinjen na osnovu podataka koje su banke dostavile Sektoru za kontrolu poslovanja banaka, a prema tim podacima, osnovne izazove i dalje predstavljaju visok stepen evroizacije, odnosno izloženost kreditno-deviznom riziku, kao i visoko učešće problematičnih kredita sa aspekta naplativosti. Međutim, zahvaljujući konzervativnoj supervizorskoj regulativi i praksi, problematični krediti su u potpunosti pokriveni regulatornim rezervisanjima.

Ukupan dobitak bankarskog sektora Srbije, pre oporezivanja, u prvoj polovini ove godine bio je 10 milijardi dinara, što je za 43,7 posto manje nego u istom periodu 2011. godine.

Kako je navedeno u izveštaju NBS, na srpskom tržištu rade 33 poslovne banke, od kojih je sa dobitkom poslovalo 20 banaka, koje su imale dobit pre oprezivanja od 20,5 milijardi dinara.

Na prvom mestu po dobitku pre oporezivanja jeste Banka Intesa sa dobitkom od 4,9 milijardi dinara, na drugom Raiffeisen - sa 3,4 milijarde dinara, na trećem Unicredit - sa 2,6 milijardi dinara, na četvrtom Komercijalna sa 2,3 milijarde dinara, a na petom je AIK banka - sa dve milijarde dinara.

Najveću gubitak na kraju drugog tromesečja je, prema izveštaju NBS, imala Razvojna banka Vojvodine sa gubitkom od 6,9 milijardi dinara, a slede Alpha - sa gubitkom od 1,1 milijardu dinara, Vojvođanska - sa 600 miliona dinara, Piraeus - sa pola milijarde dinara i OTP - sa 400 miliona dinara.

Prema izveštaju NBS, ukupna neto aktiva bankarskog sektora Srbije na kraju drugog tromesečja 2012. godine iznosila je 2.810,5 milijardi dinara i porasla je za 106,6 milijardi dinara, odnosno za 3,9 posto od kraja prvog tromesečja.

Banka Intesa predstavlja najveću banku u bankarskom sistemu Srbije sa ukupnom aktivom od 408 milijardi dinara i učešćem od 14,4 posto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora. Za njom sledi Komercijalna banka sa 303 milijarde dinara aktive i učešćem od 10,8 posto, a na trećem mestu je Unicedit banka sa 221 milijardom dinara i učešćem od 7,8 odsto. Na četvrtom i petom mestu po ukupnoj aktivi su Raiffeisen banka i Societe Generale banka Srbija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik